Piața imobiliară din România ”naște monștri”. Cum s-a ajuns la prețurile fabuloase, ce urmează în 2024, ce se întâmplă cu vânzările

de: Alexandru Puiu
17 03. 2024

Piața imobiliară din România traversează o perioadă plină de provocări și incertitudini, iar dinamica prețurilor și volumul tranzacțiilor descriu un peisaj în continuă schimbare.

După un an de scădere ușoară, primele luni ale anului 2024 aduc un volum record de tranzacții, indicând o revenire neașteptată și potențând discuții despre direcția în care se îndreaptă acest sector.

Explozia tranzacțiilor și prețuri în ascensiune

Diana Micu, expert imobiliar, a arătat într-o emisiune televizată că, deși anul 2023 a marcat o scădere de aproximativ 13%-14% a volumului total de tranzacții înregistrate comparativ cu 2022, începutul anului 2024 a surprins printr-un număr record de tranzacții. Acest volum este cel mai mare înregistrat din 2020 până astăzi, reflectând o tendință a pieței care pare să se îndepărteze de previziunile pesimiste din perioada pandemiei.

„O să vorbesc strict legat de datele oficiale, cele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care spun că 2023, comparativ cu 2022, a suferit o scădere de aproximativ 13% – 14% pe volumul total al tranzacţiilor înregistrate, însă, dacă ne raportăm la anul acesta, la lunile ianuarie şi februarie, s-a înregistrat un volum record de tranzacţii, comparativ cu toţi anii post-pandemici. Din 2020 până astăzi, lunile care au trecut au fost cele mai bune din punct de vedere al vânzărilor”, a spus Diana Micu.

Această creștere neașteptată a tranzacțiilor este influențată de mulți factori. Unul dintre aceștia este acumularea unui volum considerabil de potențiali cumpărători care au preferat să aștepte, în speranța unei stabilizări sau chiar a unei scăderi a prețurilor. Totuși, realitatea pieței și evoluția taxelor, inclusiv majorarea TVA-ului pentru locuințe, au alimentat o creștere constantă a prețurilor, descurajând așteptările pentru o posibilă ieftinire.

Ce urmează în 2024

„Foarte mulţi oameni au fost în aşteptare, au vrut să vadă cum evoluează piaţa, ce se va mai întâmplă pe zona de preţuri, de condiţii bancare şi s-a strâns un volum de oameni care aveau nevoie, numai că aşteptau. Au ajuns în punctul în care, cel mai probabil, şi-au dat seama că nicio previziune nu le spune că preţurile urmează să scadă. Dimpotrivă! Chiar şi taxele s-au mărit, inclusiv TVA-ul pentru locuinţe şi asta nu face decât să crească preţurile. Probabil că foarte mulţi dintre ei au realizat că tendinţa aceasta pe care o aşteptau toţi – de a scădea preţurile – nu va veni prea curând”, a adăugat expertul pentru DCNews TV.

Privind către viitor, semnalele pieței imobiliare sugerează că perioada următoare nu va aduce o scădere a prețurilor. Dimpotrivă, factori precum majorarea taxelor și costurile în creștere asociate cu construcția și finisajele sunt așteptați să alimenteze și mai mult creșterea prețurilor imobiliare. În acest context, cumpărătorii și investitorii se confruntă cu dilema de a cumpăra acum sau de a aștepta în continuare, riscând să plătească și mai mult pe viitor.

Analiza tendințelor actuale indică faptul că, pentru mulți români, visul de a deține o locuință devine tot mai greu de realizat. În acest context, piața imobiliară din România pare să „nască monștri”, cu prețuri care ating niveluri record și cu o dinamică a tranzacțiilor care reflectă un amestec complex de speranță și frustrare.

Piața imobiliară din România se află într-un punct de cotitură, iar anul 2024 ar putea aduce clarificări importante cu privire la direcția în care se îndreaptă. Cu toate acestea, incertitudinile persistă, iar cumpărătorii și investitorii trebuie să navigheze cu prudență în acest peisaj complicat. Decizia de a investi în imobiliare rămâne una complexă, influențată de o multitudine de factori economici, fiscali și sociali, iar viitorul pieței rămâne, cel puțin pentru moment, o enigmă.